HELP IK BEN EEN PLEASER, DE ULTIEME MINDF*CK
Stefan staat voor een onmogelijk dilemma. Zijn vrouw heeft hem namelijk gevraagd om een vakantie uit te zoeken voor de komende zomer. Hij weet al precies hoe het zal gaan. Hij vindt een leuke camping, maar die voldoet niet helemaal aan de eisen en wordt afgewezen. De volgende camping die hij vindt hetzelfde verhaal. En na veel mislukte pogingen neemt zijn vrouw gefrustreerd de zoektocht over. De camping die wordt gekozen is totaal niet waar Stefan van houdt, maar zijn vrouw is zo stellig dat hij het maar accepteert.
Elk jaar is het weer hetzelfde liedje en hij baalt er enorm van, maar weet niet meer hoe hij het anders kan aanpakken. Hij voelt zich platgewalst door zijn partner, maar durft er ook niet goed tegenin te gaan. Wat nu?
Waarom doet Stefan dit?
Stefan is opgegroeid in een gezin waar er de nodige problemen waren. Pa en ma waren vooral praktisch aanwezig in de opvoeding. Eten en drinken kwam hij nooit tekort, maar echte persoonlijke aandacht en liefde was er niet zo veel. Daardoor besloot Stefan al op heel jonge leeftijd dat hij maar beter niet teveel kon verwachten en hopen. Hij leerde dat de weg van de minste weerstand prettiger was dan steeds teleurgesteld te raken. In plaats van te knokken voor zijn belang en te verliezen, leerde hij meebuigen en accepteren wat er op zijn pad kwam.
Nu hij volwassen is en een gezin heeft, doet hij dit in feite nog steeds. Hij knokt zelden voor zijn belang en als hij dat af en toe eens probeert, valt dit niet in goede aarde bij zijn partner. Zijn patronen uit zijn kindertijd zijn nog volop aanwezig, ook al is hij de 40 al gepasseerd. Diep van binnen zit nog steeds die kleine jongen die zich niet gezien voelt, maar ook niet durft te roepen om aandacht.
Wat is de mindf*ck?
Stefan durft geen conflicten aan te gaan, maar vermijdt ze liever. Zodra er verschil van mening is, wil hij meebuigen. Hij is bang dat als hij tegengas geeft, dat hij negatieve reacties gaat krijgen. Uiteindelijk is hij bang dat zijn relaties zullen sneuvelen als hij voor zijn eigen mening opkomt en zijn belang verdedigt. Hij vreest dat zijn vrouw hem zal verlaten en dat zijn familie en vrienden hem niet meer willen zien.
De mindf*ck is, dat de pleaser juist vaak eenzaam is door zijn conflict vermijdende stijl. Relaties waarin conflicten worden vermeden, hebben een hele grote kans om vroegtijdig te eindigen. Een vriendschap met iemand die altijd maar mee beweegt en nooit zijn mening geeft, voelt niet als gelijkwaardig en zal meestal niet blijvend zijn.
Dus de grootste angst van de pleaser wordt door zijn eigen gedrag bewaarheid. Waar hij zo bang voor is, krijgt hij juist door wat hij (niet) doet.
Wat kan Stefan doen?
Er is een weg hieruit. Als pleaser heb je in beginsel 2 dingen te doen. In de eerste plaats is het goed om helder te krijgen hoe het werkt voor jou en waar het vandaan komt.
Het tweede is de mindf*ck onder ogen zien. Wat je probeert te voorkomen, gebeurt juist doordat je pleast. Neem een besluit om daar verandering in te gaan brengen.
Wanneer je deze twee stappen hebt gezet, mag je gaan oefenen met nieuw gedrag. Het opkomen voor jouw belang op een gezonde manier. Je oude patroon gaat stap voor stap doorbroken worden en je bouwt zo ervaring op met nieuw, effectiever gedrag.
(Als je ernstige trauma’s met je meedraagt uit je jeugd, heb je hier professionele hulp van een therapeut bij nodig. Je kunt dit bespreken met je huisarts.)
Ja maar…
Wat nu als je het spannend vindt, of niet weet waar je moet beginnen? Als coach heb ik al de nodige mannen geholpen met dit thema. Als je echt wilt dat dit verandert in jouw leven neem dan HIER contact op. Je mag me ook een bericht sturen op LINKEDIN. Ik hoor van je!
HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN